MARSOVAC


Broj stranica: 386
Žanr: Naučna fantastika


4 / 5



Knjiga o kojoj svi pričaju, film koji su svi pogledali. Recenzije su visoke, ali da li su opravdane? U nastavku teksta moćićete da pročitate moj pogled na čitavu ovu invaziju "Marsovca" na planetu zemlju. Uradiću samo recenziju knjige, jer film nisam pogledala (don't hate me! ). Film mi nekako uvek pokvari celokupni užitak.


Pre svega želim da istaknem da u ovoj knjizi ima mnogo naučnih izraza i tema, zapravo 90% knjige Mark Vitni priča o stvarima koje radi ili će uraditi kroz naučni pristup. To i nije toliko iznenađujuće sa obzirom da je knjigu napisao naučnik, ali ono što jeste iznenađujuće je da to nije bilo nimalo dosadno, čak mogu da kažem da je bilo veoma inspirativno i da je kod mene budilo želju za učenjem. Međutim, smatram da je bar 10% trebalo izbaciti, jer je negde u sredini postalo pomalo zamorno. Zbog toga sam i jednom trenutku razmatrala činjenicu da prestanem sa čitanjem.

Što se tiče lika Marka Vitnija, veoma mi se svideo, naručito rečenice kojima započinje i završava knjigu. Njegov sarkastični humor mnogo puta me je zasmejao. Takođe, način na koji razmišlja, uvek optimističan bez obzira na loše stvari koje mu se dešavaju. U jednom trenutku se zapitate da li je moguće da i vi postanete takva osoba?






Stil pisanja je dobar, a ni rečenicama ništa ne fali, međutim reči koje se upotrebljavaju nisu baš najuobičajna pojava. Sklop nauke i psovki, može li biti bilo šta luđe od toga? Ispod možete videti citat koji Mark govori na samom početku knjige.


"Kako stvari stoje, najebo sam. 
To je moje stručno mišljenje.
Najebo."


Ako vas ovo nije zaintrigiralo za ovu knjigu, verujem da ništa drugo i neće. Na osnovu svega, recenzije su apsolutno opravdane. Jedini problem, zbog koga  je ova knjiga dobila četiri zvezdice kod mene, jeste već navedeni razlog, prezasićenost naučnog objašnjavanja. 


Na kraju, ovu knjigu bih preporučila svima. Ona je prava prilika da istražite nešto novo i da procenite da li vam se to sviđa ili ne. Ne zaboravite da čitaoci u velikoj meri određuju u kojem će smeru kretati današnja književnost. 

Vaš,




1 komentara

  1. Apsolutno tacno :D
    Samo sto kod mene nije bilo sanse da je prestanem citati :D
    Mene je knjiga odusevila, ali da mozda je moglo mallllko manje biti naucnih cinjenica :D
    ^_^

    OdgovoriIzbriši