IGRE GLADI - KNJIGA PRVA



Serijal: Igre gladi
Broj stranica: 387
Žanr: Naučna fantastika

★★★★★

5/5

Za Igre gladi prvi put sam čula kada su se pjavile na filmskom platnu i moram da priznam da sam bila prilično skeptična i uvek sam ih stavljala pri dnu liste filmova koje želim da pogledam. Zatim je izašao drugi, pa treći deo i svi su samo pričali o tome. Morala sam da pogledam šta je toliko posebno u tom filmu i na moje veliko iznenađenje, dopao si me. Ostala sam budna do 3 sata posle ponoći i to na radni dan, buljeći u ekran svog računara, proždirući svaku scenu sa išekivanjem sledeće. (Možete misliti koliki su mi bili podočnjaci kada sam se ustala ujutro u pola 7). A onda sam u odlučila da pročitam knjigu.


Otvorila sam prve stranice nesigurno, misleći da će biti veoma dosadna iz dva razloga:

1. Već sam pogledala film i znam šta će se desiti
2. Ako mi se film toliko dopao, knjiga verovatno neće, jer je uništen momenat iznenađenja;

Međutim drevna poslovica ne greši: "Ne sudite knjizi na osnovu njene korice (u ovom slučaju filma)."

Postoji toliko scena koje su izbačene ili zamenjene i toliko emocija koje se nikada ne bi mogle izraziti kroz film, dok čitate kao da otkrivate skroz drugačiji svet od onoga koji ste gledali na ekranu. Moj strh da će knjiga biti dosadna, jer zahvaljujući filmu već znam događaje unapred, bio je u potpunosti neopravdan. I momenti iznenađenja su bili prisutni sa svakim okretanjem stranice. 

Iako je knjiga bila fenomenalna, postoje određene stvari koje mi je film malo bolje dočarao, kao što je naprimer haljina koju nosi Ketnis Everdin prilikom održavanja intervjua pred same igre.



Mada sam rekla da me je knjiga oduševila, imam samo jednu malu zamerku. U filmu postoji deo u kome Ketnis poduže ruku sa ispružena tri prsta, nakon smrti devojčice iz Distrikta 11, u kome zatim nastaje pobunda. Po meni ovaj deo je trebao da postoji u knjizi, umesto poklona koji joj šalju. Smatram da je on jedna od glavnih tačaka čitave trologije, jer predstavlja Ketnis kao simbole pobune koja tek dolazi. 


Ukoliko ste pogledali film i dvoumite se da li da pročitate knjigu, najtoplije vam savetujem da to uradite. Pošto je knjiga pisana u prvom licu ( Ketnisin pogled na celu situaciju ), moćete da je gledate njenim očima i da budete u samom centru dešavanja.

Ako ste od onih koji gledaju samo film i nikada ne bi ni pomislil da pročitate knjigu, verujte mi, samo ste ogrebali površinu kovčega u kome se krije veliko blago. 

Vaš, 



2 komentara

  1. Mnogo mi se svidja tvoj blog i vidim da si tek krenula, ali nadam se da ces od ovoga napraviti veliko. Cim sam usao na sajt primetio sam prelep dizajn, veoma si kreativna i uredna. Zanima me kako si napravila ovakav dizajn. Sve pohvale i sve najlepse u daljem radu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. :)
      Što se tiče dizajna pravila sam ga nekoliko meseci i to sve preko kodova koje sam nalazi na raznim sajtovim ili sam ih sama pisala.

      Izbriši