TRIK


Broj stranica: 333
Žanr: Drama
★★
4/5



Ovu knjigu sam dobila na poklon, inače je nikada ne bih uzela u ruke i kupila. Počela sam da je čitam bez bilo kakvih očekivanja i nisam imala pojma o čemu je. Tekst na poleđini me je samo još više zbunio i nije mi dao bilo kakav nagoveštaj o kojoj temi knjiga zapravo govori. Tako sam počela da je čitam, završila je u roku od dva dana i bila oduševljena. 

Radnja se odvija istvremeno i u prošlosti i u budućnosti, a prati dve jevrejske porodica. Sa jedne strane imamo dečaka koji živi u Americi, a sa druge strane čoveka koji je zahvaćen Drugim svetskim ratom i Hitlerovim režimom u Americi. Njihove priče u sadašnjem trenutku bivaju isprplitane i priča dobija neverovatan zaplet i divan kraj. 



Ovu knjigu nije napisana u takozvanom"young adult" žanru koji inače čitam, već je mnogo više knjiga za malo stariji uzrast. Međutim, bez obzira na to, ona se veoma lako čita, nije ispunjena sa previše detalja i nije zamorna ili dosadna. Rekla bih da svega ima baš onoliko koliko treba. Rečenice nisu teška, ali nisu jednostavne. Opisi nisu preopširni, ali nema ih ni manjka. Sve u svemu, jako dobro napisana.

Iako se priča čini veoma slatkom i zabavnom, u sebi nosi mnogo dubokih poruka koje vas nateraju da razmislite o svakodnevnom životu i stavite se u ulogu ljudi koji su preživeli veliku traumu. Pomaže vam da ruzumete svet sa njohve tačke gledišta i shvatite da stvari koje se dešavaju u knjizi, iako bile retke, dešavaju se i u stvarnom životu. 


Preporučila bih ovu knjigu svima koji vole da čitaju priče o Drugog svetskom ratu koje su smeštne u prošlosti, ali i onima koji žele da sagledaju psihološke efekte koji je rat ostavi na ljude koji su preživeli i njihove porodice u sadašnjem vremenu. 

Vaš,


0 komentara